
Svrha pravila 

Pravilo 20 – Rešavanje problema u vezi s pravilima tokom igranja kruga; sudijska 

odluka i odluka Takmičarske komisije – bavi se onim što igrač treba da učini kada 

ima pitanja u vezi s pravilima tokom igranja kruga, što obuhvata i postupke 

(različite u meč-pleju i u strouk-igri) koji dozvoljavaju igraču da zaštiti pravo na 

dobijanje odluke kasnije. Pravilo se takođe bavi ulogom sudija koje su ovlašćene 

da donose odluke u vezi s činjenicama i da primjenjuju pravila. Odluke sudije ili 

Takmičarske komisije obavezujuće su za sve igrače. 

20.1 Rešavanje problema u vezi s pravilima tokom igranja kruga 

20.1a Igrači moraju izbjegavati neopravdano kašnjenje 

Igrači ne smiju neopravdano kasniti s igrom kada traže pomoć u vezi s pravilima 

tokom igranja kruga: 

• ako sudija nije raspoloživ ili Takmičarska komisija nije raspoloživa u 

prihvatljivom vremenu radi pomoći u vezi s problemom oko pravila, igrač 

mora odlučiti šta će uraditi i nastaviti igru; 

• igrač može zaštititi svoja prava tražeći odlučivanje u meč-pleju (pogledajte 

Pravilo 20.1b[2]) ili igrajući dvjema lopticama u strouk-igri (pogledajte 

Pravilo 20.1c[3]). 

20.1b Problemi u vezi s pravilima u meč-pleju 

• 1) Odlučivanje o problemima dogovorom. Tokom igranja kruga, igrači u 

meču mogu se dogovoriti kako da riješe problem u vezi s pravilima: 

o dogovoreni ishod je konačan čak i ako se ispostavi da nije u skladu sa 

pravilima, sem ako se igrači nisu namjerno dogovorili da zanemare 

bilo koje pravilo ili kaznu za koje su znali da se primjenjuju 

(pogledajte Pravilo 1.3b[1]); 

o ali ako je dodijeljen sudija za meč, on mora odlučiti o bilo kom 

problemu na koji mu je skrenuta pažnja na vrijeme a igrači moraju 

poštovati tu odluku. U odsustvu sudije, ako se igrači ne dogovore ili 

ako postoji sumnja u to kako primijeniti pravila, bilo koji od igrača 

može zahtijevati donošenje odluke po Pravilu 20.1b(2). 

• 2) Zahtjev za odlučivanje podnijet prije nego što je rezultat meča 

proglašen konačnim. Kada igrač želi da sudija ili Takmičarska komisija 

odluči o primjeni pravila na njegovu sopstvenu igru ili na igru protivnika, 

igrač može podnijeti zahtjev za odlučivanje. Ako sudija nije dostupan ili 



Takmičarska komisija nije dostupna u prihvatljivom vremenu, igrač može 

podnijeti zahtjev za odlučivanje obavještavajući protivnika da će kasnije 

tražiti odlučivanje kada sudija postane dostupan ili kada Takmičarska 

komisija postane dostupna. Ako igrač podnese zahtjev za odlučivanje prije 

nego što je rezultat meča proglašen konačnim: 

o odluka će se donijeti samo ako je zahtjev podnijet na vrijeme, što 

zavisi od toga kada je igrač postao svjestan činjenica koje su dovele 

do problema sa pravilima: 

▪ Kada igrač postane svjestan činjenica prije nego što je bilo 

koji igrač počeo igru na završnoj rupi u meču. Kada igrač 

postaje svjestan činjenica, zahtjev za odlučivanje mora se 

podnijeti prije nego što bilo koji igrač izvede udarac kojim 

počinje igru na narednoj rupi. 

▪ Kada igrač postaje svjestan činjenica tokom ili po završetku 

igre na završnoj rupi meča. Zahtjev za odlučivanje mora se 

podnijeti prije nego što rezultat meča postane konačan 

(pogledajte Pravilo 3.2a[5]). 

• Ako igrač ne podnese zahtjev u ovom vremenu, sudija ili Takmičarska 

komisija neće donijeti odluku i rezultat igre na rupi ili na rupama koji je 

doveden u pitanje ostaće čak i ako su pravila primijenjena na pogrešan 

način. 

• Ako igrač zahtijeva odlučivanje o igri na nekoj ranijoj rupi, odluka će se 

donijeti ako su primijenjena sva tri sljedeća uslova: 

o protivnik je prekršio Pravilo 3.2d(1) (dajući pogrešan broj izvedenih 

udaraca) ili Pravilo 3.2d(2) (propuštajući da kaže igraču za kaznu), 

o zahtjev je zasnovan na činjenicama kojih igrač nije bio svjestan prije 

nego što je bilo koji igrač izveo udarac radi počinjanja igre na rupi na 

kojoj se igra ili, ako su između rupa, na rupi koju su upravo završili, i 

o pošto je postao svjestan ovih činjenica, igrač podnosi zahtjev za 

odlučivanje na vrijeme (kao što je gore navedeno). 

• 3) Zahtjev za odlučivanje je podnijet pošto je rezultat meča postao 

konačan. Kada igrač podnese zahtjev za odlučivanje pošto je rezultat meča 

postao konačan: 

o Takmičarska komisija će saopštiti odluku igraču samo ako su 

zadovoljena oba sljedeća uslova: 

▪ zahtjev je zasnovan na činjenicama kojih igrač nije bio svjestan 

prije nego što je rezultat meča postao konačan i 

▪ protivnik je prekršio Pravilo 3.2d(1) (dajući pogrešan broj 

izvedenih udaraca) ili Pravilo 3.2d(2) (propuštajući da kaže 



igraču za kaznu), a znao je za kršenje prije nego što je rezultat 

meča postao konačan. 

• Nema vremenskog ograničenja za donošenje takve odluke. 

• 4) Nije dozvoljeno igrati dvjema lopticama. Igraču koji nije siguran u 

pravi postupak u meču ne dozvoljava se da igra na rupi dvjema lopticama. 

Ovaj postupak primjenjuje se samo u strouk-igri (pogledajte Pravilo 20.1c). 

20.1c Problemi u vezi s pravilima u strouk-igri 

• 1) Nije dozvoljeno odlučivati o problemima u vezi s pravilima 

dogovorom. Ako sudija nije raspoloživ ili Takmičarska komisija nije 

raspoloživa u nekom prihvatljivom vremenu radi pomoći u vezi sa nekim 

problemom u primjeni pravila: 

o igrači se podstiču da pomažu jedan drugom u primjeni pravila, ali oni 

ne smiju odlučivati u vezi sa problemima oko pravila dogovorom i 

svaki takav dogovor koji oni postignu ne obavezuje bilo kog igrača, 

sudiju ili Takmičarsku komisiju; 

o igrač treba da pokrene bilo koji problem koji ima u vezi s pravilima 

kod Takmičarske komisije prije nego što vrati svoju skor-kartu. 

• 2) Igrači treba da štite druge igrače na takmičenju. Radi zaštite interesa 

svih drugih igrača: 

o ako igrač zna ili vjeruje da je drugi igrač prekršio ili da je možda 

prekršio pravila i da drugi igrač to ne uočava ili to zanemaruje, igrač 

treba to da kaže drugom igraču, igračevom zapisničaru, sudiji ili 

Takmičarskoj komisiji; 

o ovo treba uraditi odmah pošto je igrač postao svjestan problema, a 

najkasnije prije no što drugi igrač vrati svoju skor-kartu, sem ukoliko 

to nije moguće učiniti tako. 

• Ako igrač propusti da učini tako, Takmičarska komisija može 

diskvalifikovati igrača po Pravilu 1.2a ako odluči da je ovo ozbiljno 

nedozvoljeno ponašanje suprotno duhu igre. 

• 3) Igranje dvjema lopticama kada je neizvjesno šta treba činiti. Igrač 

koji je nesiguran u to koji je pravi postupak tokom igranja na rupi može 

završiti igru na rupi igrajući dvjema lopticama bez kazne: 

o igrač mora odlučiti da igra dvjema lopticama poslije pojave 

neizvjesne situacije a prije izvođenja udarca; 

o igrač treba da izabere koja loptica će biti važeća ako pravila dozvole 

postupak primijenjen na tu lopticu, objavljujući ovaj izbor svom 

zapisničaru ili drugom igraču prije izvođenja udarca; 



o ako igrač ne izabere na vrijeme, loptica kojom se prvo igra tretira se 

kao podrazumijevano izabrana loptica; 

o igrač mora prije vraćanja skor-karte izvijestiti Takmičarsku komisiju o 

činjenicama u vezi sa situacijom, čak i ako igrač ima isti rezultat sa 

obe loptice; igrač se diskvalifikuje ako propusti da to učini; 

o ako je igrač izveo udarac prije nego što je odlučio da igra drugom 

lopticom: 

▪ ovo pravilo se uopšte ne primjenjuje, a rezultat koji je u 

važnosti jeste rezultat postignut igrajući lopticom kojom je 

igrano prije nego što je igrač odlučio da igra drugom lopticom; 

▪ ali igrač se ne kažnjava zbog igre drugom lopticom. 

• Druga loptica kojom je igrano po ovom pravilu nije isto što i provizorna 

loptica po Pravilu 18.3. 

• 4) Odluka Takmičarske komisije u vezi s rezultatom na rupi. Kada igrač 

igra dvjema lopticama po (3), Takmičarska komisija će odlučiti koji je 

igračev rezultat na rupi na sljedeći način: 

o Računa se rezultat postignut izabranom lopticom (bez obzira na to da 

li ju je izabrao igrač ili je izbor podrazumijevan) ako pravila 

dozvoljavaju primijenjeni postupak u vezi s tom lopticom. 

o Ako pravila ne dozvoljavaju postupak primijenjen na tu lopticu, 

računa se rezultat postignut drugom lopticom ako pravila dozvoljavaju 

postupak primijenjen na tu drugu lopticu. 

o Ako pravila ne dozvoljavaju nijedan od postupaka primijenjenih na 

obje loptice, računa se rezultat postignut izabranom lopticom (bez 

obzira na to da li ju je izabrao igrač ili je izbor podrazumijevan), osim 

ako je došlo do ozbiljnog kršenja pravila u igranju tom lopticom s 

pogrešnog mjesta, u kom slučaju se računa rezultat postignut u igri 

drugom lopticom. 

• Ako je došlo do ozbiljnog kršenja pravila u igranju bilo kojom lopticom s 

pogrešnog mjesta, igrač se diskvalifikuje. 

• Svi udarci izvedeni lopticom za koju se ne računa rezultat (uključujući 

izvedene udarce i eventualne kaznene udarce stečene isključivo igranjem 

tom lopticom) ne računaju se za igračev rezultat za tu rupu. 

• „Pravila dozvoljavaju postupak primijenjen” znači da je ili: (a) igrano 

prvobitnom lopticom iz položaja u kome je zatečena, a sa tog položaja je 

dozvoljeno igrati, ili je (b) loptica kojom je igrano uvedena u igru po 

ispravnom postupku, na ispravan način i na pravom mjestu po pravilima. 

20.2 Odlučivanje o problemima po pravilima 



20.2a Odlučivanje sudije 

Sudija je službeno lice koje je imenovala Takmičarska komisija da odlučuje o 

problemima u vezi s činjenicama i da primjenjuje pravila. Sudijine odluke u vezi sa 

činjenicama ili o primjeni pravila igrač mora primijeniti. Igrač nema pravo da se 

žali na sudijine odluke Takmičarskoj komisiji. Sudija može tražiti pomoć od 

Takmičarske komisije prije odlučivanja ili uputiti odluku Takmičarskoj komisiji na 

razmatranje, ali nije obavezan da to učini. Pogledajte Postupke Takmičarske 

komisije, u dijelu 6C (u kome se objašnjava opseg sudijskog punomoćja). 

20.2b Odlučivanje Takmičarske komisije 

Kada nema sudije koji bi odlučio ili kada sudija uputi odluku Takmičarskoj 

komisiji: 

• Takmičarska komisija će odlučiti i 

• odluka Takmičarske komisije je konačna. Ako Takmičarska komisija ne 

može donijeti odluku, ona može razmatrani problem uputiti Komisiji za 

pravila golfa (The Rules of Golf Committee) pri R&A, čija odluka je 

konačna. 

20.2c Primjena standarda „golo oko” pri korišćenju video-dokaza 

Kada Takmičarska komisija razmatra činjenične probleme pri odlučivanju, 

korišćenje video-dokaza je ograničeno standardom „golo oko”: 

• ako se činjenice prikazane na video-snimku ne mogu prihvatljivo vidjeti 

golim okom, taj video-dokaz će biti odbačen čak i ako ukazuje na kršenje 

pravila; 

• ali čak i kada se video-dokaz odbacuje po standardu „golo oko”, kršenje 

pravila će se ipak ustanoviti ako je igrač na neki drugi način svjestan 

činjenica koje čine kršenje pravila (kao što je da je igrač osjetio da je štap 

dodirnuo pijesak u bankeru čak i ako se to nije moglo vidjeti golim okom). 

20.2d Kada će se ispraviti pogrešna odluka 

Ako se kasnije ustanovi da je odluka sudije ili Takmičarske komisije bila pogrešna: 

• odluka će se ispraviti ako je to moguće po pravilima; 

• ako je prekasno da se to učini, pogrešna odluka ostaje važeća. Ako igrač 

djeluje tako da krši pravilo na osnovu opravdanog nerazumijevanja sudijinih 



ili instrukcija Takmičarske komisije tokom igranja kruga ili dok je igra 

zaustavljena po Pravilu 5.7a (na primjer, dižući lopticu u igri kada to nije 

dozvoljeno po pravilima), nema kazne, a instrukcija se tretira kao pogrešno 

odlučivanje. Pogledajte Postupke Takmičarske komisije, u dijelu 6C (šta 

treba da čini Takmičarska komisija kada je donijeta pogrešna odluka). 

20.2e Diskvalifikovanje igrača pošto je rezultat meča ili takmičenja proglašen 

konačnim 

• 1) Meč-plej 

• Ne postoji vremensko ograničenje za diskvalifikovanje igrača po Pravilu 1.2 

(ozbiljno loše ponašanje) ili po Pravilu 1.3b(1) (namjerno zanemarivanje 

znanog kršenja ili kazne, ili dogovaranje s drugim igračem da se zanemari 

bilo koje pravilo ili kazna za koju su znali da se primjenjuje). 

• Ovo se može učiniti čak i kada je rezultat meča proglašen konačnim 

(pogledajte Pravilo 3.2a[5]). 

• Za situaciju u kojoj Takmičarska komisija odlučuje u vezi sa zahtjevom 

podnijetim pošto su rezultati meča proglašeni konačnim, pogledajte Pravilo 

20.1b(3). 

• 2) Strouk-igra 

• Obično, kazna se ne smije dodavati ili ispravljati pošto je takmičenje u 

strouk-igri završeno, što znači: 

o kada je rezultat postao konačan na način koji je odredila Takmičarska 

komisija, 

o ili u kvalifikacijama igranim u obliku strouk-igre, poslije kojih se igra 

meč-plej, kada je igrač izveo prvi udarac sa polazišta radi počinjanja 

svog prvog meča. 

• Ali igrač mora biti diskvalifikovan čak i kada je takmičenje završeno: 

o ako je predao rezultat za bilo koju rupu niži nego što on to jeste iz bilo 

kog razloga, sem zbog propuštanja da uključi u rezultat jedan kazneni 

udarac ili više kaznenih udaraca za koje, prije završetka takmičenja, 

igrač nije znao (pogledajte Pravilo 3.3b[3]); 

o ako je znao prije završetka takmičenja da je na vraćenoj skor-karti 

prikazani hendikep viši od stvarnog hendikepa, a ovo je uticalo na 

broj hendikep udaraca korišćenih u prilagođavanju igračevog rezultata 

(pogledajte Pravilo 3.3b[4]); 

o ako je znao prije završetka takmičenja da je kršio bilo koje drugo 

pravilo, što se kažnjava diskvalifikacijom, ili 



o ako se namjerno dogovorio s bilo kojim drugim igračem da zanemare 

neko pravilo ili kaznu za koju su znali da se primjenjuje (pogledajte 

Pravilo 1.3b[1]). 

• Takmičarska komisija može takođe diskvalifikovati igrača po Pravilu 1.2 

(ozbiljno loše ponašanje) po završetku takmičenja. 

20.3 Situacije koje nisu obuhvaćene pravilima 

O bilo kojoj situaciji koja nije obuhvaćena pravilima treba da odluči Takmičarska 

komisija: 

• uzimajući u obzir sve okolnosti i 

• tretirajući situaciju na način koji je opravdan, pošten i u saglasnosti s onim 

kako se slične situacije tretiraju po pravilima. 

 


